Archive for April, 2008

Munculkan Icon “My Computer”, My Documents”, My Network Place” dengan/atau Recycle Bin pada Ubuntu

Posted on 30 April, 2008. Filed under: Linux, Tutorials | Tags: , , |

Banyak yang bertanya tentang hal ini. “Macam mana nak keluarkan Icon yang seperti lazimnya di Desktop Windows?“. Ini kerana kebanyakkan dari kita memang sudah terbiasa dengan Windows hingga takut akan perubahan yang menjurus kepada pembangunan System Operation (OS) Linux ini.

Saya tidak menafikan bahawa berubah kepada dari Windows ke Linux harus melalui beberapa orientasi dan tahap pengenalan. Banyak suara-suara diluar sana yang memfitnah tentang OS Linux dengan mengatakan bahawa ini mungkin susah nak pakai, Kurang Driver untuk perangkat keras (Hardware) dan sebagainya…

Nah untuk menjawab pertanyaan itu GNOME memberikan solusi yang baik dengan mengaplikasikan perangkat lunak (Software) dalam bentuk interface yang kadangkala kelihatan mirip seperti Windows agar pengguna tidak ‘terkejut’ akan perubahan ini.

Antara pertanyaan yang di tanyakan adalah seperti tajuk/judul entry ini. Disini sebagai mana saya juga di ajarkan (kerana saya juga newbie tentang Linux) tentang memunculkan icon-icon ini di Linux Ubuntu. Sila lanjutkan membaca entry ini…

(more…)

Advertisements
Read Full Post | Make a Comment ( None so far )

Pengertian Tentang Cinta

Posted on 29 April, 2008. Filed under: Love | Tags: , , |

Manusia sememangnya makhluk yang rumit. Suka menjadi aneh dengan sendirinya. Hal-hal yang ingin kita katakan atau harus kita bilang, justeru atau malah tidak pernah kita ungkap. Lebih parah lagi, kita sudah terbiasa menggunakan simbol-simbol atau kata-kata lain untuk menunjukan erti sebenarnya.

Walhasil kerana kerapnya maksud kita itu, ia menjadi tidak ter-komunikasi-kan dan membuat orang lain merasa tidak nyaman, tidak sayang, tidak dihargai. Kenapa tidak? Ada masa-masa kita merasa tidak nyaman mengekspresikan cinta yang kita rasa.

Kerana takut mempermalukan orang lain atau diri sendiri. Kita ragu untuk mengatakan “I Love You” . Oleh itu, kita menyampaikan perasaan itu melalui kata-kata yang lain seperti, “jaga diri kamu baik-baik“, “belajar rajin-rajin“, “hati-hati dijalan“, “sudah makan obat?“, “jangan lupa makan“. Tapi itu sebenarnya adalah opsi-opsi atau makna-makna lain dari perkataan yang sesungguhnya adalah, “saya sayang padamu“, “saya sangat peduli padamu“, “kamu sangat bererti untukku“, “saya khuwatir kamu sakit”, “saya tidak mahu kamu terluka“.

(more…)

Read Full Post | Make a Comment ( 2 so far )

Akhirnya CD Ubuntu, Kubuntu & Edubuntu sampai…

Posted on 28 April, 2008. Filed under: Linux | Tags: , , , |

UbuntuSetelah menunggu hampir 5 minggu, akhirnya aku menerima kiriman dari Belanda ini iaitu CD-ROM Ubuntu 7.10 (Gutsy Gibbon) yang di order melalui Shipit Ubuntu secara Free!!

Namun pada saat aku menerima kiriman ini, Ubuntu telah bertukar versi iaitu 8.04 LTS. Namun itu tidak menjadi masalah besar bagi aku kerana ianya boleh di update bila-bila masa… Jika perlu.. just to request again!! 😀

Sebenarnya bukan cuma CD-ROM UBUNTU yang aku Request, tapi sekalian dengan Ubuntu edition lainnya iaitu, KUBUNTU, dan EDUBUNTU.

Macam mana dengan pengalamannya menggunakan Ubuntu Linux ini? Nanti ada kesempatan aku akan bahas di sini… ternyata sesuatu kebisaan itu sulit untuk diubah… namun sebuah pembaharuan adalah perkara yang wajar untuk dipelajari dan kembangkan…

Download Ubuntu: http://www.ubuntu.com/getubuntu/download

Beli Ubuntu: http://www.ubuntu.com/getubuntu/purchase

Request Free CDs: https://shipit.ubuntu.com/

Read Full Post | Make a Comment ( 2 so far )

Adakah aku jatuh cinta lagi…??

Posted on 27 April, 2008. Filed under: My Life | Tags: , , |

Sudah hampir sebulan aku mengalami penyakit “angau” ini. Dimana kata yang pernah kutuliskan dalam buku yang pernah aku tulis iaitu; “Tresno Jalaran Saka Kulino“, yang bermaksud Cinta itu datang melalui proses yang sangat panjang, melalui orientasi yang matang hingga kepada menyelami kebaikkan dan keburukkan masing-masing…

Adakah aku sudah terjangkiti penyakit “Jatuh Cinta Pandang Pertama? yang sebelumnya tidak pernah aku percayai? atau cinta lokasi kerana dunia dan lingkungan ku hanya disini…? Aku menafikan perkara ini! Ini kerana setelah empat tahun kututup segala pintu hati untuk sebuah kata yang di panggil “Cinta”…

Tapi kenapa dia? Kenapa sepanjang kurun waktu empat tahun ini tidak ada yang mempu membukanya sehingga dia hadir di tengah-tengah kesunyian dan berdebar-debar… Salah tingkah… Kata-kata menjadi gugup… Aku tidak ada jawapannya… yang aku tahu… aku dah terlalu suka dengannnya…

Namun aku akur dengar kata seorang sahabat ku yang bernama Jerome, “Love is for two players” (Cinta adalah untuk dua pemain). Kalau aku saja yang mencintainya… itu sama dengan sia-sia…. kerana dia belum tentu mencintaiku, walalupun dia sudah mengetahuinya… Jadi, sama dengan kata pepatah.. “Bertepuk sebelah tangan“.

Tapi aku teringan dengan lagi dengan seorang kawan yang aku panggil Deddy. Dia mengatakan kepadaku bahwa, “Jangan fikirkan hati kamu yang sangat mencintainya sehingga kamu bertanya; Adakah ia mencintaiku? Tapi fikirkan juga di otakmu yang lebih reality bahwa; “Sejauh manakah aku mampu memberikannya cinta sehingga dia mampu untuk membalas cintaku….!

Betul juga apa yang dikatakan Deddy. Sama dengan apa yang aku sendiri pernah tulis dalam buku hasil tulisan aku “Tentang Cinta“. “Jangan pertanyakan sejauh mana orang lain mencintaimu… tapi pertanyakan sebanyak mana kamu memberikan orang lain cinta“!!

Kepada sahabat-sahabat yang memberikan sokongan dalam bentuk apapun dalam kehidupan ini… aku mengucapkan terima kasih…. Dan dalam sebuah persahabatan ini juga aku menemukan “Cinta Sahabat” dari anda semua…

Hidup Republik Cinta yang penuh misteri!!

Read Full Post | Make a Comment ( 2 so far )

Semuanya mengatakan “Hati” yang paling utama!

Posted on 25 April, 2008. Filed under: Arts, My Life | Tags: , , , |

Kemana pun dah aku pertanyakan… Pada siapapun sudah aku mintak pendapat… Mula dari kawan-kawan dekat, kawan-kawan jauh, sampai kepada cleaning service aku mintak pendapat mereka… Semua mereka mengatakan “HATI” yang harus diutamakan…

Sehingga “Hati” yang aku maksudkan itu sendiri mengatakan bahawa hati yang harus diutamakan… namun setelah ia tahu bahwa dialah yang harus diutamakan… dia menjadi serba salah… entah itu kerana dia terperangkap dengan pertanyaan sendiri… atau dia mahu aku mengungkapkan isi hati?

Apapun itu, aku sudah menemukan jati diri yang sempat hilang beberapa hari yang lalu dimana keraguan menimbulkan kegelisahan sehingga fikiran disita oleh kealfaan…

Di iringi Do’a serta ikhtiar yang kurasakan cukup, aku serahkan kepada Yang Maha Kuasa untuk meletakkan pendirian ku ini.

Setelah “Hati” ini yang masih bingung dengan hatinya sendiri, Aku akan tetap mengejar dua lagi iaitu “Keluarga” dan “Carrer“… Yang terpenting hati sudah tercurah kepadanya… Doa sentiasa di panjatkan… dan usaha sudah cukup sehingga tidak memurahkan harga diri dalam merayu-rayu untuk mendapatkan cintanya….

“Ya Allah… Jika ia baik untuk ku, dekatkanlah ia pada ku…

Jika ia tidak baik buatku, jauhkanlah ia dariku…

Ya Allah… mengapa Engkau datangkan “rasa” ini, jika ia tidak sudi padaku?

Bukankah Engkau Maha Adil? Hanya kepada-Mu lah aku berserah…

Ya Allah… Sesungguhnya Engkau Maha Agung dan Maha berkuasa atas segalanya….”

Read Full Post | Make a Comment ( 2 so far )

« Previous Entries

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...