Amaran: Maybank Berhad dan Pelanggannya

Posted on 10 June, 2008. Filed under: Info, Internet, Security | Tags: , , , , , , , |

MayBank2UKepada semua staff MayBank dan Para Pelanggannya.

Pagi ini saya menerima sebuah email dari (yang mengaku) Security Maintenance dari MayBank Berhad. Tapi saya sangat curiga oleh beberapa verifikasi yang saya buat.. Begini bunyi emailnya:

From: Maybank Berhad
Email: secured@may.bank2u.com.my
Subjec: Alert: Security Warning

Dear Maybank Berhad Customer,

At Maybank, we are dedicated to protect records and online information of our customer using any necessary security measure. We are introducing the New June 2008 Security Process which will protect all customers form the new and latest Spam Attacks.

We have upgraded our GGT-I Server to protect all customers using the new Maybank-56HT Protection. Due to this recent upgrade, all Maybank customers are required to update their information by following the below reference.

For additional security, after completing the first process, a TAC Code will be sent to your mobile phone. You are then required to fill that code on page two.

www.maybank2u.com.my/security/56HT-Protect.html <— JANGAN KLIK !!!! DI CURIGAI PALSU!!

Please note that failure to update with this new security will result in account suspension and Maybank will not be held responsible for any loss.

Security Maintenance,
Maybank Berhad.

Pertanyaan saya adalah, Adakah itu alamat asli atau palsu? Saya curiga kerana alamat URL yang disediakan bukan milik MayBank. Ini Buktinya setelah saya verify di www.whois.net

WHOIS information for: may2u-june2007secured.com:

[whois.melbourneit.com]

Domain Name………. may2u-june2007secured.com
Creation Date…….. 2008-06-10
Registration Date…. 2008-06-10
Expiry Date………. 2009-06-10
Organisation Name…. barbara brink
Organisation Address. 251 Indian Springs Drive
Organisation Address.
Organisation Address. Florence
Organisation Address. 35634
Organisation Address. AL
Organisation Address. UNITED STATES

Admin Name……….. barbara brink
Admin Address…….. 251 Indian Springs Drive
Admin Address……..
Admin Address…….. Florence
Admin Address…….. 35634
Admin Address…….. AL
Admin Address…….. UNITED STATES
Admin Email………. douglastower2255@yahoo.com
Admin Phone………. +1.7876748833
Admin Fax…………

Tech Name………… YahooDomains TechContact
Tech Address……… 701 First Ave.
Tech Address………
Tech Address……… Sunnyvale
Tech Address……… 94089
Tech Address……… CA
Tech Address……… UNITED STATES
Tech Email……….. domain.tech@YAHOO-INC.COM
Tech Phone……….. +1.6198813096
Tech Fax………….
Name Server………. yns1.yahoo.com
Name Server………. yns2.yahoo.com

Dan di dalam page yang di link kepada saya melalui email tersebut juga meminta saya memasukkan Username: dan Password: ???

Saya berharap pihak MayBank memeriksa tentang hal ini. Kerana saya mencurigai ini teknik yang di panggil “Phising” di sebahagian komuniti Hacking dan Cracking untuk mendapatkan ‘username’ dan ‘password’ pelanggan MayBank.

Saya juga berharap Para pelanggan mencurigai email yang anda terima ! Ini kerana banyak penipuan seperti ini telah berlaku. Dan teknik ini telah dilakukan sejak tahun 2001 lagi! Kami memanggilnya teknik “Phising

satu hal lagi yang saya cukup curiga, Kenapa email ini dihantar kepada saya yang bukan seorang pelanggan Maybank? Dan setahu saya kalau MayBank ingin melakukan verifikasi pelanggannya, mereka akan menghantar email sesuai yang ada di database MayBank saja, sedangkan saya bukan pelanggan MayBank, kenapa dihantar kepada saya???

Kepada pihak-pihak yang bertanggung jawab dengan masalah keselamatan ini, harap bertindak sebelum syarikat kewangan seperti MayBank lumpuh dan dipermalukan hanya kerana informasi pelanggan anda bocor kepada pihak ketiga dan mereka mencurinya!!!!

Make a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

9 Responses to “Amaran: Maybank Berhad dan Pelanggannya”

RSS Feed for Syaiful Blog Comments RSS Feed

maybank ataupun mana2 bank lain tidak akan menghantar apa2 email yang menyuruh kita memberikan maklumat peribadi ataupun berkaitan ngan akses…so janganlah percaya langsung

pepahal contact direct ajer…senang

Terang2 yang tu bukan dari Maybank. Tengok link dah tau dah.

Sebab curious aku try click..

Haha. Firefox poweh!

@Azmie
Tul tu… contact jerk…

@CypherHackz
Kalu pagi netters biasa dorang langsung klik jerk bro… tu yang kena kita ingatkan..

@Hepan
Hahaha… Memang!!… Semalam dah report kat Firefox!

Ha… ni baru jerk dapat balasan mail dari Maybank Group Customer Care…

From: Maybank Group Customer Care
Email: mgcc@maybank.com.my
Subjec: Feedback – ASLI atau PALSU?

En Syaiful

Terima kasih di atas emel anda.

Untuk makluman anda, pihak Maybank tidak menghantar emel tersebut. Ia adalah suatu penipuan internet. Perkara ini telah dimaklumkan kepada pihak berkenaan untuk tindakan lanjut. Anda dinasihatkan untuk tidak ‘login’ ke laman web tersebut.

Bagi sebarang pertanyaan atau bantuan sila hubungi Eksekutif Khidmat Pelanggan kami di talian 1300 88 66 88 atau 03 78443696 (24 jam, 7 hari seminggu).

Terima kasih,
Ratna
Maybank Group Customer Care

So.. hope dah jelas sekarang….🙂

[…] on Apabila Tidak Menjadi Diri…AngelNdutz on Yuwie !yonky on Yuwie !sy41ful on Amaran: Maybank Berhad dan…sy41ful on Amaran: Maybank Berhad dan…hepan on Amaran: Maybank Berhad dan…CypherHackz […]

dah takleh masuk dah…haha

[…] – bookmarked by 1 members originally found by JonasBrothersMusic on 2008-12-23 Amaran: Maybank Berhad dan Pelanggannya https://sy41ful.wordpress.com/?p=67 – bookmarked by 6 members originally found by hollylime on […]


Where's The Comment Form?

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...

%d bloggers like this: