Info

WBC: Weblogcenter.com bangkit lagi….

Posted on 22 November, 2008. Filed under: Info, Internet |

Setelah sekian lama aku tinggalkan hingga domain pun dah mati, akhirnya dibangkitkan kembali oleh sudara CypherHackz. Beliau adalah salah seorang anggota WBC yang pada ketika itu sangat berminat tentang dunia blogging.

Perkara pertama pada masa aku buka URL WBC nie (www.weblogscenter.com) adalah terharu, lalu menitiskan air mata. Terkedu hampir 3 minit dengan perasaan bahagian dan rindu pada semua anggota WBC dulu.

Ya… dulu aku adalah Founder/Administrator WBC dan komitment sangat nak membuat sebuah komuniti supaya semua orang menjadi pers dunia maya secara amatir mahupun secara profesional dengan mampu memberikan pandangan mengikut sudu dan hati mereka sendiri.

Aku mula membangun WBC dengan berbekalkan hosting sumbangan yang di sediakan saudara Eizil dan kemudian di pindahkan ke basic hosting yang di jual oleh Saleiz.com yang di miliki saudara Eizil. Dari situ aku mula membina walalupun dengan kemampuan yang sangat sedikit tentang dunia IT.

Di WBC itulah kami semua berkumpul, bertukar-tukar ilmu pengetahuan tentang dunia blogging, belajar bersama, sharing plugin, idea, trik-trik yang positif dan secara tak lansung menjadi sebuah rangkaian anggota para blogger di Malaysia dan ada beberapanya dari Indonesia.

Tapi hanya bertahan cuma setahun, akhirnya terbiar begitu saja tampa pengelolaan kerana aku mempunyai masalah peribadi, sehingga membawa aku pergi jauh membawa diri hingga aku bekerja di sebuah syarikat di indonesia…

Tapi hari ini hari yang paling buat aku terkejut dan bahgia sesangat dengan kehadirannya semula…

Semoga WBC kembali berkembang dan meriah macam dulu dengan menyimpan banyak ilmu untuk dunia blogging. Aku yakin member WBC yang dulu masih newbie, sekarang dah power dalam dunia Bogging.

Terima kasih kepada saudara CypherHackz, Eizil, Ikoko, Hepan, Azmie dan ramai lagi yang tak mampu aku sebut semua setelah sekian lama tak jenguk blog mereka… Hidup Weblogs Center!!!!

Advertisements
Read Full Post | Make a Comment ( 3 so far )

Ziddu – Get Paid To Upload Your Files

Posted on 28 June, 2008. Filed under: Affiliations, eBiz, Info | Tags: , , |

Ziddu is a completely free file hosting which offer many great services and allow their members to earn and make money from their uploads. They gives user flexibility to create audio and video to share with other peoples. Unlike other free hosting Ziddu accepts parallel download so you don’t have to wait for the countdown time to end anymore.

  1. Unlimited upload files.
  2. File size limit is 200 MB per file.
  3. File is keep 90 day after the last download.
  4. No countdown time and allow multiple downloads.
  5. Ziddu offers free accounts for all members. No premium accounts.
  6. If your files are photos, video clips or songs. They will show preview of your files and if someone click to enlarge your photos, play your video files or listen to your songs. You will get 1 download count.
  7. Minimum payout is $10 per 10000 downloads.
  8. Ziddu have email option that enable user to send download links to their friends.
  9. have IP per file per day restriction so one person per download per day will get the download count.

Payment

Ziddu pay you by PayPal or Money Bookers. You will have to wait for 40 days before your receives your payment. you’ll be able to withdraw you revenue after your earning reaches $10.

(more…)

Read Full Post | Make a Comment ( 5 so far )

Amaran: Selepas MayBank, giliran CIMB Bank !

Posted on 16 June, 2008. Filed under: Info, Internet, Security | Tags: , , , , , , , , |

Join Yuwie!

CIMB BankSelepas Kes MayBank, dimana pelanggannya cuba di “PHISING” oleh pihak tidak bertanggungjawab, sekarang giliran CIMB Bank pula. Dengan menggunakan modus operandi yang sama.

Akhirnya ini mendorong saya untuk menghantar email kepada pihak CIMB Bank Berhad untuk cepat bertindak dan menyelidiki perkara ini. Ini kerana saya menerima lagi email yang berbunyi seperti ini yang mengaku dari CIMB Bank Berhad..

From: CIMB Bank Berhad
Email: alert@cimb.bank.com
Subjec: Security: Important Process

Dear CIMB Bank Customer, We are highly sorry about the recent leak in CIMB Bank Security. We have received over 25 issues of Spam Attacks on CIMB Bank Customers.

CIMB has introduced a new security to block all recent security leakage and also protect our customers from upcoming attacks. This security upgrade is mandatory to all CIMB Bank customers.

Follow the below reference to upgrade with the new security. Please note that failure to provide accurate information while updating your online security may lead to account suspension. For advanced security, after the fist process is completed, a TAC code will be sent to your mobile phone, you will then provide us the 6 Digit Code on PAGE 2.

http://www.cimb.com.my/security-update.html <— JANGAN KLIK !!!! DI CURIGAI PALSU!!

Sincerely,

CIMB Bank Berhad

Pertanyaan saya adalah, Adakah itu alamat asli atau palsu? Saya curiga kerana alamat Domain URL yang disediakan itu bukan milik CIMB BANK. Ini Buktinya setelah saya verify di http://www.whois.net

(more…)

Read Full Post | Make a Comment ( None so far )

Amaran: Maybank Berhad dan Pelanggannya

Posted on 10 June, 2008. Filed under: Info, Internet, Security | Tags: , , , , , , , |

MayBank2UKepada semua staff MayBank dan Para Pelanggannya.

Pagi ini saya menerima sebuah email dari (yang mengaku) Security Maintenance dari MayBank Berhad. Tapi saya sangat curiga oleh beberapa verifikasi yang saya buat.. Begini bunyi emailnya:

From: Maybank Berhad
Email: secured@may.bank2u.com.my
Subjec: Alert: Security Warning

Dear Maybank Berhad Customer,

At Maybank, we are dedicated to protect records and online information of our customer using any necessary security measure. We are introducing the New June 2008 Security Process which will protect all customers form the new and latest Spam Attacks.

We have upgraded our GGT-I Server to protect all customers using the new Maybank-56HT Protection. Due to this recent upgrade, all Maybank customers are required to update their information by following the below reference.

For additional security, after completing the first process, a TAC Code will be sent to your mobile phone. You are then required to fill that code on page two.

www.maybank2u.com.my/security/56HT-Protect.html <— JANGAN KLIK !!!! DI CURIGAI PALSU!!

Please note that failure to update with this new security will result in account suspension and Maybank will not be held responsible for any loss.

Security Maintenance,
Maybank Berhad.

Pertanyaan saya adalah, Adakah itu alamat asli atau palsu? Saya curiga kerana alamat URL yang disediakan bukan milik MayBank. Ini Buktinya setelah saya verify di www.whois.net

(more…)

Read Full Post | Make a Comment ( 9 so far )

Email: “The canadian career agency” That is true?

Posted on 20 April, 2008. Filed under: Info | Tags: , , |

Maaf setelah sekian lamanya aku jarang dapat online… akhirnya sempat juga untuk mengisi blog yang dah lapuk + basi kerana tak terjamah pembaharuan (update)…

Pagi ini aku terima sebuah email yang mencurigakan… Isinya seperti ini:-

(more…)

Read Full Post | Make a Comment ( None so far )

« Previous Entries

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...