Internet

WBC: Weblogcenter.com bangkit lagi….

Posted on 22 November, 2008. Filed under: Info, Internet |

Setelah sekian lama aku tinggalkan hingga domain pun dah mati, akhirnya dibangkitkan kembali oleh sudara CypherHackz. Beliau adalah salah seorang anggota WBC yang pada ketika itu sangat berminat tentang dunia blogging.

Perkara pertama pada masa aku buka URL WBC nie (www.weblogscenter.com) adalah terharu, lalu menitiskan air mata. Terkedu hampir 3 minit dengan perasaan bahagian dan rindu pada semua anggota WBC dulu.

Ya… dulu aku adalah Founder/Administrator WBC dan komitment sangat nak membuat sebuah komuniti supaya semua orang menjadi pers dunia maya secara amatir mahupun secara profesional dengan mampu memberikan pandangan mengikut sudu dan hati mereka sendiri.

Aku mula membangun WBC dengan berbekalkan hosting sumbangan yang di sediakan saudara Eizil dan kemudian di pindahkan ke basic hosting yang di jual oleh Saleiz.com yang di miliki saudara Eizil. Dari situ aku mula membina walalupun dengan kemampuan yang sangat sedikit tentang dunia IT.

Di WBC itulah kami semua berkumpul, bertukar-tukar ilmu pengetahuan tentang dunia blogging, belajar bersama, sharing plugin, idea, trik-trik yang positif dan secara tak lansung menjadi sebuah rangkaian anggota para blogger di Malaysia dan ada beberapanya dari Indonesia.

Tapi hanya bertahan cuma setahun, akhirnya terbiar begitu saja tampa pengelolaan kerana aku mempunyai masalah peribadi, sehingga membawa aku pergi jauh membawa diri hingga aku bekerja di sebuah syarikat di indonesia…

Tapi hari ini hari yang paling buat aku terkejut dan bahgia sesangat dengan kehadirannya semula…

Semoga WBC kembali berkembang dan meriah macam dulu dengan menyimpan banyak ilmu untuk dunia blogging. Aku yakin member WBC yang dulu masih newbie, sekarang dah power dalam dunia Bogging.

Terima kasih kepada saudara CypherHackz, Eizil, Ikoko, Hepan, Azmie dan ramai lagi yang tak mampu aku sebut semua setelah sekian lama tak jenguk blog mereka… Hidup Weblogs Center!!!!

Advertisements
Read Full Post | Make a Comment ( 3 so far )

FreeCall + fring = Free, Gratis, Percuma Call via VOIP

Posted on 18 November, 2008. Filed under: Gadget, Internet, My Life | Tags: , , , |

Setelah mencuba dengan sedikit kreatifvitas dan tidak memikirkan resiko hanphone bakalan hang, akhirnya ku temukan penggabungan teknologi VOIP kedalam phone Symbian V2 (Nokia 6680), V3 dan lain-lain OS, setelah dibantu applikasi fring!

Dengan kemampuan koneksi 3G yang dibekalkan bersama phone ini, aku memanfaatkannya untuk menjadikan ia sebuah free call melalui VOIP. Sebenarnya aku adalah seorang pelanggan Celcom Broadband, sebuah Provider Telekomnikasi Cellular terbesar di Malaysia yang telah bergabung dengan TM (Telekom Malaysia).

Dengan Pakej 3.6 Mbps aku boleh melayari internet dengan kelajuan tinggi walapun mempunyai modem yang lemot alias lambat iaitu Nokia 6680… So walalupun tak selaju maksima, tapi cukup memberikan kepuasan di lokasi umah aku..

Nih area Taman Bukit Mutiara, Johor Bahru

Okey back to topic…

Mau Telfon gratis? atau murah dengan hanya menggunakan koneksi 3G/GPRS melalui handphone anda? Lets dance together and read next…

(more…)

Read Full Post | Make a Comment ( None so far )

Amaran: Selepas MayBank, giliran CIMB Bank !

Posted on 16 June, 2008. Filed under: Info, Internet, Security | Tags: , , , , , , , , |

Join Yuwie!

CIMB BankSelepas Kes MayBank, dimana pelanggannya cuba di “PHISING” oleh pihak tidak bertanggungjawab, sekarang giliran CIMB Bank pula. Dengan menggunakan modus operandi yang sama.

Akhirnya ini mendorong saya untuk menghantar email kepada pihak CIMB Bank Berhad untuk cepat bertindak dan menyelidiki perkara ini. Ini kerana saya menerima lagi email yang berbunyi seperti ini yang mengaku dari CIMB Bank Berhad..

From: CIMB Bank Berhad
Email: alert@cimb.bank.com
Subjec: Security: Important Process

Dear CIMB Bank Customer, We are highly sorry about the recent leak in CIMB Bank Security. We have received over 25 issues of Spam Attacks on CIMB Bank Customers.

CIMB has introduced a new security to block all recent security leakage and also protect our customers from upcoming attacks. This security upgrade is mandatory to all CIMB Bank customers.

Follow the below reference to upgrade with the new security. Please note that failure to provide accurate information while updating your online security may lead to account suspension. For advanced security, after the fist process is completed, a TAC code will be sent to your mobile phone, you will then provide us the 6 Digit Code on PAGE 2.

http://www.cimb.com.my/security-update.html <— JANGAN KLIK !!!! DI CURIGAI PALSU!!

Sincerely,

CIMB Bank Berhad

Pertanyaan saya adalah, Adakah itu alamat asli atau palsu? Saya curiga kerana alamat Domain URL yang disediakan itu bukan milik CIMB BANK. Ini Buktinya setelah saya verify di http://www.whois.net

(more…)

Read Full Post | Make a Comment ( None so far )

Amaran: Maybank Berhad dan Pelanggannya

Posted on 10 June, 2008. Filed under: Info, Internet, Security | Tags: , , , , , , , |

MayBank2UKepada semua staff MayBank dan Para Pelanggannya.

Pagi ini saya menerima sebuah email dari (yang mengaku) Security Maintenance dari MayBank Berhad. Tapi saya sangat curiga oleh beberapa verifikasi yang saya buat.. Begini bunyi emailnya:

From: Maybank Berhad
Email: secured@may.bank2u.com.my
Subjec: Alert: Security Warning

Dear Maybank Berhad Customer,

At Maybank, we are dedicated to protect records and online information of our customer using any necessary security measure. We are introducing the New June 2008 Security Process which will protect all customers form the new and latest Spam Attacks.

We have upgraded our GGT-I Server to protect all customers using the new Maybank-56HT Protection. Due to this recent upgrade, all Maybank customers are required to update their information by following the below reference.

For additional security, after completing the first process, a TAC Code will be sent to your mobile phone. You are then required to fill that code on page two.

www.maybank2u.com.my/security/56HT-Protect.html <— JANGAN KLIK !!!! DI CURIGAI PALSU!!

Please note that failure to update with this new security will result in account suspension and Maybank will not be held responsible for any loss.

Security Maintenance,
Maybank Berhad.

Pertanyaan saya adalah, Adakah itu alamat asli atau palsu? Saya curiga kerana alamat URL yang disediakan bukan milik MayBank. Ini Buktinya setelah saya verify di www.whois.net

(more…)

Read Full Post | Make a Comment ( 9 so far )

Trik menggunakan enjin carian Google

Posted on 22 February, 2006. Filed under: Info, Internet |

Google.ComSemua orang dah tau Google adalah salah sebuah enjin carian yang berkuasa dari sekian banyak enjin carian yang lain. Bahkan Google enjin carian nombor 1 dari semua enjin carian yang popular sebelum ini seperti Yahoo!, Astalavista dan sebagainya.

Mungkin tidak semua orang tahu bahawa Google mampu digunakan untuk mendapatkan sejumlah maklumat yang tersembunyi dan sangat penting dimana maklumat tersebut tidak mampu dicari oleh enjin carian biasa. Kecenderungan penggunakan teknik dan trik² sebegini biasanya dilakukan berdasarkan pelbagai tujuan, baik itu bertujuan yang membawa manfaat mahupun sebaliknya. Namun demikian ia sangat bermanfaat bagi sesetengah hacker dan cracker untuk memenuhi tujuan mereka dalam mendapatkan pelbagai maklumat penting sebelum melakukan serangan atau fuckingcopyrighter.

Biasanya tujuan yang paling banyak berlaku dengan penggunakan teknik² ini adalah pada awalnya untuk mendapatkan sebanyak mungkin maklumat bakal mangsa, komputer server hingga kepada mendapatkan hak akses yang tidak wajar. Pencarian maklumat yang cepat, tepat dan terkini didasari oleh berbagai macam motif dan tujuan dimana saya berharap semoga tulisan saya ini digunakan untuk tujuan mencari maklumat dengan tampa niat destruktif, akan tetapi ia digunakan untuk membantu hasil carian yang bermanfaat dan berguna bagi diri sendiri dan orang lain tampa merugikan mana² pihak.

Dibawah ini saya akan memberikan penerangan tentang commands (arahan) khas pada enjin Google dan dalam masa yang sama saya akan menjelaskan makna dan penggunakan dari setiap arahan tersebut untuk mendapatkan maklumat tersembunyi dan yang sangat penting.

(more…)

Read Full Post | Make a Comment ( 2 so far )

« Previous Entries

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...